SEND TO PRINT/ PRINT TO SEND

27 februari 2012

Onlangs hebben we een bezoek gebracht aan The Aram Gallery in Londen. Wij volgen als vormgevers in porselein ook het 3D print gebeuren op de voet en waren erg benieuwd naar de sterke punten van deze technologie en wat deze ontwikkeling voor ons kan betekenen.
Op de valreep hebben we de tentoonstelling ‘SEND TO PRINT/PRINT TO SEND’ in Londen nog kunnen zien. Deze tentoonstelling gaf een goed overzichtelijk beeld van de 3d print mogelijkheden en ontwikkeling toegespitst op vormgeving en architectuur. In dit opzicht was er een duidelijke selectie gemaakt door The Aram Gallery. Gedetailleerde maquettes, lichtobjecten, sieraden, en uiteraard gebruiksgoed vormen waren in diverse materialen geprint.
De ontwerpers lieten zich niet verleiden door voor de hand liggende 3d software bewerkingen.Verrassend vonden we o.a. sommige sieraden met een spontaan ogend rijke textuur al dan niet gecombineerd met textiel. Ook een citruspers, waarvan het concept perfect aansluit bij het 3d print gebeuren. De gebruiker die de basisvorm binnen bepaalde grenzen naar eigen smaak enigszins mag veranderen en kan kiezen uit diverse kleuren resulterend in veel vorm en kleurvarianten. Geen prototypen, maar eigenlijk seriewerk met elke keer weer een ander resultaat. De gebruikte kunststof kreeg mede door de smaakvolle vorm een zeer bijzondere uitstraling. Er waren meer fraaie objecten niet als prototype,  maar bedoeld als unica en speciaal ontworpen voor deze methode. Een trend die steeds meer wordt gezien.
Voor ons kan 3D zeker interessant zijn om snel tastbare varianten van een nieuw ontwerp te zoeken. Uiteindelijk zullen we wat betreft het vervaardigen van porselein toch voorlopig de gebruikelijke productiemethode hanteren, maar we gaan zeker de uitdaging aan. Het was een Inspirerende ervaring! Googelen op onderstaande namen zal zeker de moeite waard zijn!
Het prachtige tijdschrift ICON (maart) heeft overigens een artikel geplaatst over deze tentoonstelling.

De geselecteerde deelnemers:
Assa Ashuach, Riccardo Bovo, Michael Eden, Freedom of Creation, Sam Jacob, Jump Studios,
Markus Kayser, Dirk vander Kooij, Chau Har Lee, NEX, PearsonLloyd, Chloe McCormick&
Nicholas O’Donnell-Hoare, Serie, Superfusionlab, Silvia Weidenbach en Unfold.
De tentoonstelling was te zien tot 25 febr.
Site Aram Gallery: www.thearamgallery.org
Zie ook        http://www.youtube.com/watch?v=ptUj8JRAYu8                                                                                                                                                           http://www.dudebox.com/blogs/news/5127582-send-to-print-print-to-send

Previous post:

Next post: